Nyugtató helyett komolyzene?

komolyzeneA nyugati orvostudomány egyelőre óvatosan, kétkedve fogadja, hogy egyre népszerűbb lesz a zeneterápia. A szakértők sem zárják ki, hogy hatásos lehet, de erre még nincs elég tudományos bizonyíték. Tény, a daganatos betegségeket a kemoterápia igazoltan gyógyítja, a kvarckristályok rezgése meg nem. De ha nagy létszámú vizsgálatok igazolják a működőképességét, Verdire cserélhetjük a szívgyógyszert és stroke-on átesett betegeket taníthatunk újra beszélni.

Orvosok egy kis csoportja több évtizede foglalkozik zeneterápiával; nekik nyilván nincsenek kétségeik a módszer hatékonyságáról. De egyre többen támogatják őket és kezdik felfedezni a zene jótékony hatásait.

De mi ez? Vudu? Kuruzslás? Mágia?

Dehogy: csak evolúciós biológia. Az emberiség már évezredek óta hallgat zenét, így nem csoda, hogy az egyedfejlődésünkre is kihatott. Ma is szívesen hallgatunk zenét; ez az orvosok és az experimentális zenészek szerint is tudatos hangulatmódosítás.

Na de hogy tudna a zene a szervezet rendellenességein segíteni? Hogy lehet orvosi eszközként használni? Hogy befolyásolja a zene az agyunk és a testünk működését?

Ez az, amit egyelőre nem értünk pontosan – csak látjuk, hogy működik.

Papírja még nincs

Daniel Levitin, a montreali McGill Egyetem idegkutatója, aki mellesleg zenész is, a New Scientistnek elmondta, hogy a zeneterápiás ismereteinket nagyrészt gyakorló terapeuták történeteiből szereztük, de ezek nem számítanak kontrollált keretek között végzett tanulmánynak. Ezt Ciara Reilly, a Northern Ireland Music Therapy Trust vezetője is elismeri: ahogy mondta, egyelőre csak anekdoták és kis létszámú kutatások bizonyítják a terápiák jótékony hatását.

A trend viszont változóban van. Tavaly októberben a belfasti Queen’s Egyetem egy kutatócsoportja elkészítette az első nagy, véletlenszerűen kiválasztott kontrollált vizsgálatot a zeneterápia hatásairól. Az eredményeket még nem publikálták, de annyit elárultak, hogy a zene javíthatja az önbizalmat és segíthet a gyerekkori depresszióban, valamint az idősebbek érzelmi problémáin is. Reilly szerint a terápia előnyeire már most számos bizonyíték van.

tovább az index.hu oldalon >>>

Fotó: Juan Barreto

Fotó: Juan Barreto

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s